A kerti bútor vásárlás 15 pontja

A kerti bútor vásárlás 15 pontja

Kertünk esetében is igaz az örök mondás: a minőség hosszú távon olcsóbb megoldás! Bő egy évtizeddel ezelőtt még üdítő színfoltnak számított a jól megszokott műanyag Flair garnitúra mellett megjelenő teakfa, néhány évvel később a speciális bevonatú, nem rozsdásodó fémbútor. Aztán később megjelentek a rozsdamentes acélvázú és a szintetikus fonatból készült bútorok. Mint a felsorolás is mutatja, számos új anyag és megoldás született, melyek lassan szinte elmossák a határvonalat kint és bent között, hiszen a beltérivel szinte azonos komfortot nyújtó, kárpitozott, időjárásálló, folyamatosan kültéren tartható bútorok kényeztetnek bennünket. Már ha jól választunk! Összeállításunkkal ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Vegyük csak sorra azokat az új fejlesztésű anyagokat, melyekkel nem árt egy kicsit közelebbről is megismerkedni, ha az ideális, hosszútávra szóló kerti bútort keressük! Itt van mindjárt az ún. „TRESPA” (HPL), mely nagy nyomáson laminált szintetikus gyanta és faalapú anyag keveréke, vagy a kvarc és poliészter gyanta tartalmú „SILESTONE”, melyet elsősorban asztallapokhoz használnak. A katalógusokban találkozhatunk a tengervizet is álló kültéri textíliákkal, vagy az eddig csak jachtokon alkalmazott szintetikus bőrrel, hogy a hőedzett, ütésálló biztonsági üveg asztallapokról, a „TEXTILENE”-nel, azaz a szintetikus hálószövettel kárpitozott ülőbútorokról, és a speciális, a nedvességet átengedő és nagyon hamar száradó „QUICK DRY FOAM” szivacstöltetű ülőpárnákról ne is szóljunk!

A választék tehát valósággal lenyűgöző – és egyben kétségbeejtő is, ha még nem rendelkezünk kellő tapasztalattal a fenti anyagok, kifejezések tekintetében… Kénytelenek vagyunk saját megérzéseinkre, vagy az üzletben kapott információkra hagyatkozni? Ennél sokkal biztosabb megoldás, ha fejünkben végigpörgetjük a „kerti bútor-vásárlás 15 pontját”, hogy valóban megfelelő, időtálló, minőségi bútort válasszuk ki – egy a zordon kültéri viszonyok mellett is hosszú évekre szóló megoldást! Íme, a szempontok:

1. A bemutatóterem

Mérjük fel a bemutatótermet! Minőségi kerti bútorokat csak olyan üzletek forgalmazhatnak, akik a gyártók által elvárt és ellenőrzött nemzetközi színvonalon, stílusos környezetben mutatják be az adott márkákat. Az értékelés során ne felejtkezzünk el az üzlet elhelyezkedéséről, megközelíthetőségéről, a parkolási lehetőségekről sem a bútorok bemutatásán, illetve az üzlet atmoszféráján, ismertségén, presztízsén túl. Márkás termékeket soha ne keressünk használt autótelep kinézetű kereskedésekben, ázsiai csecsebecsékkel foglalkozó üzletekben…!

2. A katalógus

Minden esetben kérjük el az adott cég katalógusát! Ha erre válaszként csak weboldalcímeket kapunk, úgy jó okkal gondolhatjuk, hogy nem minőségi termékekkel van dolgunk, hiszen a nagy nem­zetközi márkák kivétel nélkül rendelkeznek gyönyörű, exkluzív helyszíneken készült, professzionális fotókat tartalmazó – mondjuk úgy, kellőképpen vágykeltő – katalógusokkal.

3. A weboldal

Ellenőrizzünk a neten! Amennyiben az adott márkanév alatt csupán egy hazai kereskedő weboldalát találjuk és hiába keresünk hivatkozásokat a „fantázianévre”, úgy jogosan gyanakodhatunk arra, hogy ázsiai termékekkel van dolgunk, amelyekre az ötletes kereskedő egy jól hangzó, márkanévnek tűnő nevet ragasztott, miközben a termék mögött nem áll egyetlen komolynak nevezhető cég sem – így vélhetően nincs gyári garancia sem!

4. A termékinformációk

Kérdezzünk! Ha a kereskedő csupán minimális termékinformáció birtokában van (pl. nem tud felvilágosítást adni a felhasznált teakfa koráról, az anyagösszetételről vagy az anyag színtartóssági számáról), a kópiabútor gyártója vélhetően egyetlen szempontot tartott szem előtt, mégpedig a minél olcsóbb árat! Ha ez a bútor megszólalásig hasonlít egy designer által jegyzett darabhoz, ám ára az eredetinek csupán töredéke, gyaníthatjuk, hogy a lehető legolcsóbb, leginkább lebutított alapanyagokból készült, amelyek a kötelezően előírt 12 hónapos garanciális időt úgy 80%-ban élik túl. További költségcsökkentési lehetőségként itt felmerül a gyermekek foglalkoztatása is, amivel kapcsolatban az utóbbi években számos ázsiai gyártót hoztak szóba, továbbá a lopott, illegálisan kitermelt faanyag feldolgozása, amiben vásárlóként akaratlanul mi is cinkostársakká válunk. S hogy mi jön ezután: számos minőségi probléma, magyarázkodó kereskedő, vita, pereskedés, és csalódottság! Kültéri bútort nem 1 évre vásárolunk! Fogadják meg tanácsunkat, és kerüljék el az első pillantásra olcsónak tűnő, az eredetivel anyagösszetétel, szerkezeti megoldás tekintetében köszönőviszonyban sem lévő másolatokat árusító kereskedőket!

5. Az értékesítôk felkészültsége

Mérjük fel az értékesítők szakmai felkészültségét, hozzáállását, a kiszolgálás és a kommunikáció minőségét! Ha végigjárjuk a kerti bútorokat forgalmazó üzleteket, azonnal meg tudjuk állapítani, hogy kik vettek részt gyártói tréningeken és kik azok, akiket alig néhány mondattal készítettek fel. Döntsünk olyan bemutatóterem mellet, ahol az értékesítők udvariasak, hitelesek, és elhivatottak, érződik rajtuk az általuk kínált márkák ismerete és szeretete!

6. Termékfejlesztés/Design

Tanulmányozzuk a designt, figyeljük meg a részleteket! A nemzetközi minőségi márkákat folyamatos termékfejlesztés és új, előremutató technológiai megoldások jellemzik. A nevesíthető designerek által jegyzett darabokat hosszú, sokösszetevős tesztelésnek vetik alá, míg az olcsó utánzatok esetén szinte csak formai másolatokról beszélhetünk, minőségi anyagok, technológiai megoldások nélkül. Így lesz az olcsó hosszú távon jelentősen drágább, hiszen a kópiabútorok alig egy évet bírnak ki!

7. Minőség-elle­nör­zés, tesztelés

Győződjünk meg arról, hogy az adott bútort milyen tesztelésnek vetették alá! Az egyik legnevesebb gyártó, a minőségi bútorairól jegyzett Gloster például két vizsgáló telephelyet is fenntart, hogy az alább felsorolt próbákat termékmintáikon rendszeresen elvégezze, az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet), az ASTM (Amerikai Anyagvizsgálati Szervezet), a BSI (Brit Szabványügyi Intézet) és a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) szabványai szerint. Nem csupán a teakfát tesztelik, hanem valamennyi felhasznált alapanyagot, ideértve a csomagolóanyagokat is. • Terhelésvizsgálat: Az ülőbútoroknak az újra és újra rájuk helyezett 140 kg-os terhelést 15000 alkalommal kell megtartaniuk. • Himbálásos vizsgálat: Az ülőbútoroknak 70 kg-os terhelés alatt 5000 előre- és 5000 hátradőlést kell kiállniuk. • Lökéses vizsgálat: Az illesztések tűrőképességét határozza meg. A Gloster termékeinek az ülésre helyezett 70 kg-os terhelés alatt 10000 ütést kell kiállniuk. • Ütőmunka vizsgálat: Alkalmazásával a háttámlák és a karfák ütődéssel szembeni tűrőképessége határozható meg. • UV-sugárzásos, kamrában végzett vizsgálat – A mesterséges szövet­szálaknak a sugárzást 5000 órán át kell kiállniuk. • Szakítópróba: A különféle anyagok szakítószilárdságának meghatározására ad módot. • Színösszevetéses vizsgálat: Az UV-sugárzásnak kitett anyagok színtartó képességének mérése. • Ejtő-próba: Az ülőbútorok becsapódó terhekkel szembeni tűrőképességének kiértékelése. A 140 kg-os teher a bútorokra 15 cm-es magasságból esik rá. • Sós köddel telt kamrában végzett vizsgálat: Az ISO 9227-es szabvány szerint határozza meg a fémek és a felületi bevonatok korrózióval szembeni ellenállását. • Tapadásvizsgálat: A bevonatok tapadási tulajdonságainak ISO 2409-es szabvány szerinti kiértékelését teszi lehetővé. • Gyors deformálásos vizsgálat: A be­vonatok becsapódásokkal szembeni ellenállási képességének ISO 6272-2-es szabvány szerinti meghatározását teszi lehetővé. • Dörzsölés-vizsgálat: Alkalmazásával igazolható, hogy a csomagolás elegendő védelmet nyújt a dörzsöléses sérülések elkerüléséhez. • Ejtéses csomagvizsgálat: Alkalmazásával igazolható, hogy a csomagolás a leeséssel szemben megfelelő védelmet biztosít-e. • Kartonpapírok tépőszilárdságának vizsgálata: A csomagoláshoz felhasznált kartonpapírok tépőszilárdságának meghatározása.

8. Garancia

Győzödjünk meg a garancia időtartamáról! A minőségi termékek gyártói a legmagasabb minőséget készítik 2, 3, 5 éves vagy esetenként ezt meghaladó (lifetime warranty) garanciát nyújtanak, az alkatrészellátás pedig a garanciális időn túl is biztosított. Ezzel szemben az olcsó vagy kópiabútorokra csupán a törvény által előírt minimális 12 hónap garancia vonatkozik. Persze előfordulhat, hogy ennél többet ígérnek, ám a gyártó néhány év alatt eltűnik, hiszen a gyenge minőség csak rövidtávú piaci jelenlétet enged meg.

9. Időjárásállóság

Ismerjük meg a kiválasztott bútor anyagösszetételét, tulajdonságait! A kültéri viszonyok, így a nagy hőmérsékletingadozás, az UV-sugárzás, a savas eső, a hó és a fagy speciális, a környezeti hatásoknak tartósan ellenálló és ennek következtében drága alapanyagokat igényel. Ne csodálkozzunk hát azon, hogy a kültéri minőségi bútorok ára sokszor lényegesen meghaladja a beltéri bútorokét! Persze anyag és anyag között is óriási különbség van: ha a bútort a fiatal ültetvény ritkításánál keletkezett, 20-30 éves, leginkább tűzifának alkalmas hulladék teakfából készítették alig néhány év alatt tönkremegy. Ám ha hagyták, hogy 60-80 év alatt kialakuljon a legellenállóbb és legtökéletesebb kültéri faanyag, mely sűrű szálszerkezetű, magas olajtartalmú és tökéletesen ellenáll minden igénybevételnek a szabadban, akkor hosszú évekre szóló megoldásról beszélhetünk!

10. After Sale Services/pótlás

Tudakozódjunk arról, miként intézik az esetleges garanciális problémákat! A márkás termékek forgalmazói a garanciális kérdés felmerülésékor nem restek a vásárlóhoz kiszállva diagnosztizálni a problémát, hiszen a mögöttük álló nemzetközi gyártók csak a legritkább esetekben utasítják vissza a reklamáció garanciális rendezését: olyankor, amikor egyértelmű, hogy gondatlan használatból vagy külső behatásból származik a probléma. Minőségi termék esetén a minimális számban előforduló reklamáció (kb. 0,5%) európai készletről és igen rövid időn belül orvosolható. A gyárak átlagosan 5 évig választékban tartják az egyes kollekciókat, így még a garanciális időn túl is jó esélyünk van arra, hogy étkező vagy nappali szettünket bővíteni tudjuk! Ezzel szemben az ázsiai gyárakból közvetlenül importált olcsó másolatokról nem tudjuk ezt elmondani, hiszen az ázsiai gyár „olcsón adom, tied a kockázat” alapon elhárítja a minőségi felelősséget, ami mindaddig nem gond, amíg a kereskedő készletről tudja cserélni a bútort. A javítás ugyanis szóba sem jöhet, hiszen alkatrészeket az ázsiai gyárak csak a legritkább esetekben biztosítanak.

11. Az érzés

Egy minőségi bútordarab tapintásra csábító felületekkel, kiváló arányokkal készül, a teraszt, a kertet valóságos élő tájképpé varázsolja, kényelmes, kellemes hátteret ad a családi és baráti összejövetelekhez, miközben az évek folyamán egyre inkább szívünkhöz nő. Ám ha az olcsó változat mellett döntünk, csupán a bosszúság lesz örök társunk. Szinte az első perctől kezdve végigkövethetjük a vártnál sokkal gyorsabb amortizálódást, a folyamatosan felmerülő gondokat, és ahányszor csak ránézünk, szembesülünk azzal, hogy bizony nem érte meg pont a kültéri bútoron spórolni.

12. A „tartozni valahová” érzése

Higgyék el, minőségi kerti bútorokat birtokolni, a látványnak sem utolsó darabokban elnyúlva élvezni a naplementét vagy épp a hűsítő kortyokat, óriási elégedettséggel tölti el az ember szívét – olyan akár egy nagy divatház ruhadarabját, hosszú évekre szóló táskáját vagy cipőjét viselni. Az ember valósággal kiválasztottnak érzi magát, s ha megfelelő márkakereskedőnél vásárolt, egyben szinte családtagnak is – aki ha évekkel később tér csak be újra az üzletbe, hogy kiegészítse, újragondolja már meglevő bútorzatát, biztos lehet abban, hogy emlékezni fognak rá, és számíthat arra, hogy hozzáértő kollégák segítik majd választását!

13. Választék

Mérjük fel a kínálatot! A minőségi kerti bútorok gyártói óriási árukészletet (átlagosan 30.000 m2 raktárkészletet) és választékot tartanak egész évben európai raktáraikban, így a gyenge minőségű, ázsiai import utánzatokhoz képest összehasonlíthatatlanul nagyobb választékból tudunk meríteni! Kompromisszumok nélkül találhatjuk meg az otthonunkhoz stílusban, színben, formában leginkább illeszkedő összeállítást! A jelentősebb bemutatótermek lakberendezési szolgáltatásukkal is megkönnyítik a feladatunkat!

14. Azok az apró különbségek

Vegyünk szemügyre az apró, ám roppant fontos részleteket! A párnahuzat varrásvonalának kézi szilikonnal való vízhatlanná tétele, a Quick dry foam töltet keménységének ideális kialakítása a szivacs speciális formára vágásával, a párnák és a díszpárnák színének és szegélyének egyedi igény szerinti megvarrása, a fokozatmentes gázrugó a székek és napágyak támlájának beállítására, az állítható magasságú lábak kialakítása, a U-clip összekötő elemek használata a modul rendszerű bútorelemek összekapcsolására, rejtett széles kerék a napágy gördítéséhez, felületvédő és korrózióálló anodizált aluminium használata a bútorok egyes komponenseinél, és a sort még folytathatnánk. Hiába, ezek a már-már ördögi, az életünket szinte láthatatlanul kényelemesebbé tévő megoldások kizárólag a minőségi, márkás termékeket jellemzik!

15. Egyediség

Legyünk merészek, mondjuk el bátran elképzeléseinket! Ha a nagy nemzetközi márkák kínálatából válogatunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy kerti bútor összeállításunk „nem jön szembe”! Erről az egyedi igényeinkre szabott összeállítások gondoskodnak, hiszen kézzelfogható anyagminták alapján, tetszésünk szerint választhatjuk meg a fonatmintát, a kárpitok, a díszpárnák és a szegélyek színét, mintázatát, sőt évek múltán a kárpitok lecserélésével, frissítésével valósággal az lesz majd az érzésünk, mintha egy új garnitúrát választottunk volna!

+ 1 ráadás: környezetvédelem

Napjainkban a prémium kategóriájú gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi szempontokra, a környezettudatos gondolkodásmódra – pl. újraerdősített fatelepekről származó anyagokkal, természetbarát felületkezelő anyagokkal, újrahasznosítható fém- és műanyagszármazékokkal dolgoznak. Mindemellett gondoljunk bele abba is, ha olcsó, nem megfelelő minőségi garnitúrát választunk, 10 év leforgása alatt akár 3-4 szett is cserélődhet, tetemes ökológiai lábnyommal. Ha azonban voksunkat egy minőségi, hosszú évekre szóló bútorcsalád mellett tesszük le lelkiismeretünk nyugodt lehet: a lehető legkisebb környezeti behatás mellett szerzünk örömöt, és nem utolsó sorban messzemenő kényelemben töltött, feledhetetlen pillanatot a családnak és barátainknak!

hírlevél feliratkozás

Mindig megújuló bemutatótermeinkről, akcióinkról és eseményeinkről hírlevelünkön keresztül tájékozódhat.